• Školské akcie

      • XI. Trienále plagátu Trnava 2022 s grafikmi a polygrafmi zo SOŠ dopravy a služieb Nové Zámky
        • XI. Trienále plagátu Trnava 2022 s grafikmi a polygrafmi zo SOŠ dopravy a služieb Nové Zámky

        • 03.02.2023 07:28
        •      Dňa 26. januára 2023 sme so žiakmi 2.A a 3.A triedy odboru grafik digitálnych médií a 2.E triedy odboru polygraf-grafik, navštívili Galériu Jána Koniareka v Trnave a Synagógu - Centrum súčasného umenia. V týchto priestoroch sú fyzicky prezentované plagáty, ktoré prihlásili autori z celého sveta do medzinárodnej súťaže XI. Trienále plagátu Trnava 2022.
        • Medzi tie najlepšie postúpili plagáty z krajín Európy, Ázie, Ameriky a Afriky. Väčšina plagátov je vytvorená digitálne, ale nájdu sa aj výnimky vytvorené ručne klasickými výtvarnými technikami.

            

          „Plagát má aj v súčasnosti schopnosť poukázať na aktuálne závažné problémy, ktoré rezonujú lokálne aj globálne. Mnohí grafickí dizajnéri prostredníctvom environmentálneho plagátu dvíhajú varovný prst pred klimatickou krízou, plytvaním a drancovaním prírodných zdrojov, nadmerným konzumom a úhynom živočíšnych aj rastlinných druhov. Pálčivými témami (ktoré čiastočne vychádzajú práve z klimatickej krízy) sú tiež chudoba, vojny a diktatúry. Grafickí dizajnéri tiež veľmi často vo svojich plagátoch riešia fenomén sociálnych sietí. Poukazujú na to, že v súčasnosti mnohým ľuďom nahrádzajú prirodzenú komunikáciu a poskytujú im možnosť vystupovať pod inou identitou. Upozorňujú aj na šírenie dezinformácií a fake news (nielen) na týchto platformách. Plagát je tiež vďačným médiom pre kultúrny sektor aj v tohtoročnom výbere sa často objavujú plagáty pre divadlá, filmy, výstavy, prehliadky dizajnu, festivaly či koncerty.“

          Žiaci s nadšením analyzovali súčasnú svetovú plagátovú tvorbu a vďaka tejto odbornej exkurzie nabrali veľkú dávku inšpirácie k budúcim grafickým prácam.

          Ing. Markéta Fábián Salgóová a MOV Cyntia Urbaneková

        • Naspäť na zoznam článkov