• Školské akcie

      • Projektové stretnutie Erasmus+ Cremona, Taliansko
        • Projektové stretnutie Erasmus+ Cremona, Taliansko

        • 31.05.2023 08:40
        • V dňoch 6.5. – 13.5. 2023 sa pod vedením Mgr. I. Uhrinovej a Mgr. M. Slivoňovej 5 študentov našej školy – Ivana Gálová, Martin Nagy, Michaela Stanová, Jasmine  Gelleová a Hanna Feszty zúčastnilo projektového stretnutia Erasmus + v talianskom meste Cremona. Privítalo nás typické jarné počasie, striedanie teplých slnečných dní s dažďom.
        • V priebehu celého týždňa sme sa zaoberali problematikou demokracie, koexistencie  rôznych kultúr a dobrovoľníckej práce. Študenti mali v medzinárodných skupinách vyjadriť, čo je podľa nich v demokratickej spoločnosti to  najdôležitejšie a čo nie je dôležité, ale ľudia to potrebujú k životu.

          Svoju prácu nám priblížili predstavitelia z radov dobrovoľníkov. 

            

          Najskôr to boli ľudia, ktorých organizácia je založená na tom, že schvaľujú projekty jednotlivcom, ktorí sa akýmkoľvek spôsobom chcú zapojiť do dobrovoľníckej práce. Neskôr nám prostredníctvom videokonferencie pracovníčka organizácie Still I Rise hovorila o tom, ako sa snažia zakladať školy na miestach, kde je to potrebné. Nie všade sa deťom dostáva kvalitného vzdelania. Sú miesta na Zemi, kde deti prídu do styku prvýkrát  so školou vo svojich 12 rokoch a niekedy aj neskôr.

           

          Z prednášok a jednotlivých úloh, ktoré žiaci absolvovali, neskôr vytvárali v medzinárodných skupinách prezentácie, ktoré na záver týždňa predstavili v cremonskej radnici za prítomnosti primátora mesta.

          Okrem práce na projekte sme spoznali históriu a kultúru miest Cremona a Miláno. V Cremone nám talianski študenti zorganizovali prehliadku najznámejších pamiatok mesta. Vystúpili sme na 112 metrov vysokú mestskú vežu, odkiaľ sme mali celé mesto ako na dlani. Navštívili sme aj dielňu jedného z viac ako 160 výrobcov slávnych cremonských huslí. Zažili sme koncert, kde nám huslistka zahrala na 400 ročných stradivárkach.

              

          V Miláne sme obdivovali známy Dóm, či slávnu La Scalu, prešli sme sa galériou Viktora Emanuella II., kde sa nachádzajú obchody slávnych módnych návrhárov. A navštívili sme aj známu umeleckú štvrť Brera, kde sme si pozreli diela niektorých známych, ale aj menej známych maliarov.

             

          Týždeň nám ubehol veľmi rýchlo a my sme sa museli rozlúčiť. Pred odletom sme si pozreli ešte Bergamo  a vydali sa na cestu domov.

           

          PK cudzích jazykov

        • Naspäť na zoznam článkov