• Novinky

            • Oznam - Obnova vyučovania od 26.4.2021

            • Rozhodnutím ministra školstva, vedy, výskumu a športu SR z 12.04.2021 číslo: 2021/12811:1-A1810 s účinnosťou od 26. apríla 2021 v súlade s podmienkami pre jednotlivé okresy v rámci COVID AUTOMAT-u

              sa od 26.04.2021 obnovuje školské vyučovanie

              v prezenčnej forme vo všetkých triedach

          • Týždeň zdravej výživy v dielni praktického vyučovania Koliba Dolina
            • Týždeň zdravej výživy v dielni praktického vyučovania Koliba Dolina

            • V dňoch 19.4 až 23 4 2021 sa žiaci prvého ročníka odborov spoločného stravovania pod vedením majstrov odbornej výchovy zamerali na zdravú výživu. Cieľom vyučovania bolo naučiť žiakov, že príprava zdravých jedál, zákuskov, dezertov aj nápojov  môže byť  veľmi  inšpiratívna a chutná. Žiaci sa počas týždňa učili klíčkovať, nahrádzať  obilnú múku vhodnými náhradami, pripravovať  zaujímavé jedlá zo strukovín,  sladké dezerty bez  tradičného cukru a múky,  nahrádzať sladké nápoje chutnými  miešanými nápojmi z ovocných štiav.
          • Projektové stretnutie ERASMUS+
            • Projektové stretnutie ERASMUS+

            • Dni 14.-16.4.2021 sa niesli v znamení projektového stretnutia Erasmus+ pod vedením Mgr.I. Uhrinovej a Mgr. A. Kajtár Arpášovej.  Po rozplynutej nádeji z vycestovania do Španielska si študenti znova raz zasadli za monitory a miesto reálnej konfrontácie s vrstovníkmi sa konfrontovali za pomoci modernej techniky a Internetu.

              Dané stretnutie pod názvom ,,Have your say,, umožnilo študentom vyjadriť a následne i obhájiť si svoje názory pred oponentami. Ako to už v tejto dlhoročnej kontinuálnej spolupráci 6  krajín býva zvykom, aj tentokrát sme sa držali vysoko priorizovanej európskej témy – zmeny klimatického podnebia.

          • Školské kolo SOČ
            • Školské kolo SOČ

            • Dňa 9. marca 2021 sa na našej škole uskutočnilo školské kolo Stredoškolskej odbornej činnosti. Do súťaže sa zapojilo 7 študentov, ktorí súťažili v súťažných odboroch Cestovný ruch, hotelierstvo a gastronómia a Informatika.

              Témy ich prác boli veľmi zaujímavé, z gastronómie sa týkali tradičnej prípravy jedál moderným spôsobom a histórie kaviarní v našom regióne. 

          • Projekt ERAZMUS + ,,Na demokracii záleží”
            • Projekt ERAZMUS + ,,Na demokracii záleží”

            • Ruch a život neutícha na našej škole ani po prechode na dištančné vzdelávanie. V uplynulých dňoch sa vybraní študenti zapojili okrem anglickej olympiády i do medzinárodného projektu z kategórie KA2 Erasmus+ s názvom ,,Na demokracii záleží”. Názov už ani nemôže byť aktuálnejší v dnešnej dobe, hoci bol navrhnutý a schválený ďaleko pred začiatkom pandémie.
            • Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok?

            • Naša škola, SOŠDaS, Jesenského 1, Nové Zámky, to chcela zistiť, a preto sme sa zapojili do celoslovenskej vianočnej zbierky KOĽKO LÁSKY. Naplnili sme krabice od topánok maličkosťami, ktorými potešíme seniorov v domove dôchodcov. Pre niekoho to možno bude jediný darček, ktorý tento rok dostane, preto sme do každej krabičky vložili kúsok svojho srdca. Veríme, že starčekom tieto krabičky vyčaria úsmev na tvári a zahrejú pri srdiečku.  

              Cyntia Urbaneková, MOV

            • Úspech grafikov zo SOŠ dopravy a služieb, Jesenského 1, Nové Zámky medzinárodnej výtvarnej súťaži BOHÚŇOVA PALETA

            • Vyhlasovateľom výtvarnej súťaže BOHÚŇOVA PALETA je Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR. Organizátorom XXIII. ročníka medzinárodnej výtvarnej súťaže bola ZUŠ P. M. Bohúňa v Dolnom Kubíne v spolupráci s Mestským domom kultúry v Bielsko – Bialej v Poľsku. Súťažná téma bola : Stopy času

              Cieľom súťaže je subjektívna výpoveď žiakov na základe pozorovania a poznávania udalostí, činností, zážitkov. Súťažilo sa v technikách: kresba, maľba, grafika, kombinované techniky s možnosťou využitia a experimentovania s novými netradičnými materiálmi.

              Žiaci našej školy študijného odboru grafik digitálnych médií pod vedením učiteľa odborných predmetov Mgr. Michala Mečára dosiahli významný úspech.

              Študenti 3.B triedy sa s témou Stopy času v počítačovej grafike umiestnili: Michaela Emberová na 1. mieste v Zlatom pásme a študenti Dávid Bugyík a Filip Duffek na 1. a 2. mieste v Striebornom pásme. Študentka Monika Hulová za svoju počítačovú grafiku získala čestné uznanie.

              Z vyjadrenia Michaely Emberovej : „Na projekt s názvom Stopy času som sa rozhodla spraviť fotografiu. Základná fotografia je kameň, na ktorom je odtlačok mušle. K tomu som priložila okrúhle zrkadlo v ktorom je odraz moderného fotoaparátu, čiže išlo o kompozíciu niečoho moderného a milión rokov starého. Následne som fotografiu upravovala, zo zrkadla som spravila hodinky a pridala som tam ľudské stopy, ktoré sa postupne strácajú v hodinkách. Prácu som konzultovala s p. učiteľom Mečárom a spolužiakmi, nakoniec sme vybrali čiernobiely variant.“

              Víťazom srdečne blahoželáme a ďakujeme za skvelú reprezentáciu školy.

            • Olympiáda v anglickom jazyku

            • Dňa 19.11.2020 sa na našej škole uskutočnila olympiáda v anglickom jazyku. Olympiádu pripravili Mgr. Brigita Hornyáková a Mgr. Michaela Slivoňová.
              Vzhľadom na súčasnú pandemickú situáciu s ochorením COVID-19 a dištančné vzdelávanie na školách, aj školské kolo olympiády sa konalo dištančnou formou.
              Do školského kola sa prihlásilo 6 žiakov z prvého a tretieho ročníka. Žiaci najskôr absolvovali test, ktorý im bol sprístupnený cez Edupage. Piati najúspešnejší v teste pokračovali v ústnej odpovedi, ktorú sme absolvovali cez Microsoft Teams. Po vypočutí si všetkých žiakov sme vyhodnotili ich odpovede a na základe získaných bodov sme určili poradie.
              Víťazom školského kola olympiády v anglickom jazyku sa stal žiak z III.A triedy Róbert Juhász, ktorý zároveň postupuje na okresné kolo. Na druhom mieste sa umiestnil Erik Damián Csekey z I. B triedy a na treťom mieste sa umiestnil Peter Diosi z I.A triedy.

            • Charitatívna akcia do ZSS LIPKA

            • Epidémia  COVID -19 nám zabránila osobnému stretnutiu s klientami zariadenia LIPKA, ale nezabránila nám v čase blížiacich sa vianočných sviatkov byť myšlienkami s nimi. A tak sme im v súlade s hygienickými opatreniami  7. decembra 2020 odovzdali balík plný prekvapení. Prejavili sme tak pocit spolupatričnosti a humánnosti voči ťažko mentálne a telesne zdravotne postihnutým spoluobčanom. Sme presvedčení, že práve v nezištnom darovaní je hodnota.

              Nech pohoda a láska z očí žiari, nech radosť zrkadlí sa v tvári nielen v deň vianočný, ale po celý rok nastávajúci

              Za SOŠ DaS, Jesenského 1, Nové Zámky PaedDr. Darina Lincéniová , Mgr. Anežka Líšková Farkašová, 

              Mgr. Jarka Martinčeková

            • Oznam pre zákonných zástupcov žiakov/plnoletých žiakov

            • Upozorňujeme, že po každom prerušení dochádzky žiaka do strednej školy

              v trvaní viac ako 3 dni

              zákonný zástupca žiaka/plnoletý žiak predkladá písomné vyhlásenie o bezinfekčnosti o tom, že žiak neprejavuje príznaky prenosného ochorenia a nemá nariadené karanténne opatrenie.

               

              Ing. Jana Marenčáková, riaditeľka školy

            • Oznam zákonným zástupcom a žiakom

            • Nikto s príznakmi infekcie dýchacích ciest, ktoré by mohli zodpovedať známym príznakom COVID-19 (zvýšená telesná teplota, kašeľ, zvracanie, kožná vyrážka, hnačky, náhla strata chuti a čuchu, iný príznak akútnej infekcie dýchacích ciest), ako aj inej infekčnej choroby nesmie vstúpiť do priestorov školy.

              Pri výskyte týchto príznakov je potrebné telefonicky kontaktovať všeobecného lekára pre deti a dorast. V prípade, že zdravotný stav nevyžaduje komunikáciu s lekárom, pri opätovnom nástupe žiaka do školy sa žiak preukáže prehlásením o bezinfekčnosti podpísaným zákonným zástupcom/plnoletým žiakom.

            • Európsky deň jazykov – 26.9.2020

            • Ako dlhoroční účastníci medzinárodných projektov sme tento deň cítili nutkanie osláviť Európsky deň jazykov s našimi milými študentmi a vyzdvihnúť tak dôležitý aspekt dorozumievania sa v čo najširšom spektre rečí a symbolov sveta. 

              Tento rok sme sa zamerali na zvláštnosti a podobnosti vybraných jazykov, aby sme poukázali na prepojenia rôznych druhov medzi jednotlivými jazykmi vo svojich skupinách. Tieto prepojenia svojim pôvodom častokrát siahajú až do dávnej minulosti.

              Premietanie krátkych videí z internetových zdrojov umocnil potrebu osvojiť si základné frázy a zvyklosti kultúry či krajiny, ktorú sa chystáme prebádať a bližšie spoznať, nakoľko si nikdy nemôžme byť istí kam nás pomyselný vietor na plavbe životom zaveje.

              Po viac-menej teoretickej časti bloku oslavy jazykov nasledovala hra s cieľom identifikovať vypočutý jazyk a následne rozlúštiť význam krátkych často používaných fráz a viet v rôznych svetových jazykoch. Hra nesklamala a vyčarila množstvo úsmevných okamihov v zohraných  kolektívoch tried.

              Už dnes vieme, že o rok nás tento pozitívny ohlas a odpozorované skúsenosti inšpirujú k zostaveniu nových aktivít pre našich žiakov na oslavu jazykovej rozmanitosti našej planéty.

               

            • Usmernenia na hodnotenie žiakov

            • V zmysle Usmernenia na hodnotenie žiakov strednej školy, odborného učilišťa a praktickej školy v čase mimoriadnej situácie, spôsobenej prerušením vyučovania v školách v školskom

              roku 2019/2020 (aktualizácia)  podľa bodu 4 Zásad hodnotenia 

               

               

              určujem na základe posúdenia vzdelávacích štandardov v školských

              vzdelávacích programoch

               

               

              zoznam predmetov, ktoré nebudú klasifikované v II. polroku školského roka  2019/2020 nasledovne (žiak na vysvedčení bude mať z príslušného predmetu – absolvoval/a):

               

              Učebné odbory:

              Autoopravár mechanik – telesná a športová výchova, odborný výcvik

              Autoopravár elektrikár - telesná a športová výchova, odborný výcvik, elektrické merania

              Kaderník -  telesná a športová výchova, odborný výcvik

              Kuchár -  telesná a športová výchova, odborný výcvik

              Čašník, servírka -  telesná a športová výchova, odborný výcvik

              Cukrár -  telesná a športová výchova, odborný výcvik, odborné kreslenie – II. ročník

              Študijné odbory:

              Autotronik -  telesná a športová výchova, odborný výcvik

              Kozmetik -  telesná a športová výchova, odborný výcvik

              Grafik digitálnych médií -  telesná a športová výchova

              Prevádzka a ekonomika v doprave - telesná a športová výchova, prax -  II. ročník, aplikovaná informatika – III. ročník

              Odbory nadstavbového štúdia:

              Spoločné stravovanie – telesná a športová výchova

              Vlasová kozmetika - telesná a športová výchova, odborná prax

              Dopravná prevádzka  - telesná a športová výchova

              Podnikanie v remeslách a službách - telesná a športová výchova, cvičenia z administratívy a korešpondencie

              O spôsobe hodnotenia jednotlivých vyučovacích predmetov bolo rozhodnuté v čase mimoriadnej situácie  po prerokovaní s pedagogickou radou elektronicky  v súlade

              s vyššie uvedenými bodmi v zmysle citovaného usmernenia.

              Ďalej upozorňujem na odstavec citovaného usmernenia pre Postup do vyššieho ročníka:

              1. V čase mimoriadnej situácie nemôže byť žiak zo žiadneho predmetu hodnotený stupňom prospechu nedostatočný alebo dosiahol neuspokojivé výsledky, t. j. nemôže opakovať ročník okrem prípadov, uvedených v nasledujúcich bodov 2 a 3.
              2. V čase mimoriadnej situácie je vo výnimočných prípadoch možné určiť pred postupom do vyššieho ročníka preskúšanie u tých žiakov, ktorí zo subjektívnych príčin neplnili požiadavky vyučovania na diaľku, a dosiahli neuspokojivé výsledky za obdobie pred prerušením vyučovania. Preskúšanie je možné najskôr dva mesiace po obnovení vyučovania v školách alebo do 31.08.2020, v končiacich ročníkoch do 07.05.2020. O preskúšaní žiaka rozhoduje pedagogická rada.
              3. V čase mimoriadnej situácie žiaci, ktorí v 1. polroku dostali známku nedostatočnú z dvoch a viac predmetov alebo boli neklasifikovaní, môžu absolvovať komisionálne skúšky najneskôr do 31.8.2020, v končiacich ročníkoch do 07.05.2020.

               

               

               

               

              Nové Zámky, 29. apríla 2020

               

               

              Ing. Jana Marenčáková, v. r.

                                                                                                                               riaditeľka školy